Hibrit çalışma dünyası şekillenmeye başladıkça sanal toplantı ve beraberinde gelen işbirlikleri, video konferans çözümleri hem çalışanlar hem de kurum sahipleri için önem arz etmeye başladı. Ipsos ve EPOS tarafından yapılan bir araştırmada, artık sanal toplantılarda haftada 7 saatten fazla zaman geçirdiğimizi ortaya çıktı. Bu durum geçen yıl ise haftada 2 saatti.
Çalışanların Tercihi
Çalışanlar artık sanal toplantılarda daha etkileşimli bir yaklaşımı tercih ediyorlar. Her iki taraf da kişilerin beden dillerini görebilmek, yüz mimiklerinden reaksiyonlarını gözlemlemek istiyor. Özellikle grup toplantılarında sohbetin akıcılığı açısından mühim olan bu tür davranış biçimlerini hissetmek kişiler arası etkileşimde aktif bir rol oynuyor. Kurumların yüz yüze toplantı yerine sanal toplantı tercih etmesinin en büyük sebepleri zaman ve maliyettir lakin burada değinilmesi gereken bir diğer nokta ise toplantı kalitesidir. Sanal toplantılardaki teknik sorunlar gerek kurumlar gerekse çalışanlar açısından olumsuz etkiler oluşturur. Doğru teknoloji ve seçim yapılmadığında kişinin dikkati dağılır, verimlilik ve odaklanma azalır. Resmi çalışma ortamlarını uzaktan çalışmayla birleştiren hibrit çalışma modeli, yeni teknolojilerin gelişmesini sağlıyor. Sanal iş dünyasının araçlarından olan sanal işbirliklerinin hem ofis hem de ofis dışında da bağlantıyı kusursuz sağlaması gerekir.
Hibrit çalışma gelecekte de kesinlikle hakimiyetini koruyacaktır ancak yüz yüze toplantıların rolü göz ardı edilmemelidir. Yakın tarihli bir araştırmada, çalışanların% 67’si pandemi sonrası daha fazla yüz yüze iletişim istediklerini dile getirmiştir. Dünya “yeni normale” döndüğünde uzmanlar yüz yüze toplantılarda harcanan zamanda %25 artış ve sanal toplantı taleplerinde %13 azalma olacağını tahmin ediyor. Şüphesiz ki; tam zamanlı, dönüşümlü ya da kısmi anlamda işyerlerine fiziksel dönüşler gerçekleştiğinde alıştığımız toplantılara katılmak güzel olacaktır ancak sanal toplantı anlayışından da vazgeçemeyeceğiz. Hepimiz sadece yerel ofisimizde değil, dünyanın dört bir yanından meslektaşlarımızla sorunsuz toplantılar yapmayı umuyoruz. Bu nedenle, küçük fiziksel gruplarla toplantıların geri döneceği yerlerde, uzaktan çalışan meslektaşları aramak da standart bir uygulama olacak ve sanal toplantı işbirlikleri bundan sonra hibrit çalışmanın temel bir bileşeni haline getirecek.
İşletmeler kendilerini desteklemek için doğru teknolojiyi kullanabilirse, sınırsız ekipler oluşturmak mümkün olacaktır. Sahada bulunan fiziksel ekipler ile sanal konumdaki ekipler video konferans aracılığıyla birleşerek profesyonel bir ekip oluşturarak kurumun verimliliğini artıracaktır. EPOS’un işitsel ve görsel teknolojisinin güçlü rolü sayesinde dağıtıcı unsurları ortadan kaldırabilir, insan etkileşimini geliştirmeye odaklanabilirsiniz.