Hologramla İş Toplantıları Gerçek mi Olacak?

Hologramla İş Toplantıları Gerçek mi Olacak?

Teknoloji yakın tarihte iş dünyasının alışkanlıklarını da değiştirdi. Telekonferans ve video konferanstan sonra yakın gelecekte sanal gerçeklik ve hologram teknolojisi ‘sanal’ yöneticileri aynı masada toplayacak

İş dünyasında artık vakit nakitten de önemli. Yolda geçen süre, maliyetler ve birçok farklı sebeple yüz yüze toplantı alışkanlıkları değişmeye başlı-yor. Telekonferansla başlayan dönüşüm süreci, video konferans ile devam ediyor. Yakın gelecekte ise sanal gerçeklik eğlence dünyasından sonra iş dünyası için de bir trend haline gidlecek gibi görünüyor. Orta vadede ise toplantılar tıpkı bilim kurgu filmlerindeki gibi hologram teknolojisiyle düzenlenecek. Çalışanlar yolda vakit ve nakit kaybetme-den, aynı odadaymış gibi iletişim kuracak. 1972 yılından bu yana birçok teknoloji marka-sının Türkiye distribütörlüğünü yürüten ve kendi markalarıyla da sektörde bulunan Bircorn’un CEO’su Can İlkhan, iş dünyasında iletişimin geleceğine ilişkin ipuçları veriyor.


Y kuşağı ne istiyor? Y Kuşağı iş insanlarının uzun seyahatler yaparak toplantılara katılmak istemediğini anlatan İlkhan, genellikle video konferans sistemlerini tercih ettiklerini belirtiyor. Bu durum yöneticilere zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken sosyal yaşamlarına daha fazla zaman ayırma imkanı veriyor. Video konferans çözümlerinden çağrı merkezi ve ofis kulaklarına, IP telefonlardan VoIP iletişim ürün-lerine kadar birçok teknoloji sunduklarını söyle-yen İlkhan, yeni teknolojilerle KOBİ’lerin iletişim giderlerinin de azaldığını vurguluyor. Henüz hologram teknolojisinin tam anlamıyla son kullanıcıya sunulacak noktaya gelmediğine inanan İlkhan, şimdilik en popüler teknolojilerin video konferans ve sanal gerçeklik olduğunu söy-lüyor. Sanal gerçeklik/artırılmış gerçekliğin profesyonel dünyada oyun dünyasındaki gibi hızla gelişmesi bekleniyor. Türkiye’de ise halen bir toplantı odasında buluşmak öncelikli iletişim şekli olarak görülüyor. Ancak yoğun trafik ve iş temposuyla bu alışkanlığı sür-dürmek gittikçe zorlaşıyor.
Mesainin yarısı yolda geçiyor Özellikle İstanbul’da yapılacak bir toplantı için ortalama bir saat yolda geçiyor. Dönüş veya sonraki
toplantı için de benzer bir zamana ihtiyaç duyuluyor. Bu durum günde üç toplantı yapmak zorunda olan birinin günde en az üç saatini yolda geçirdiği anlamına geliyor. Yani mesainin neredeyse yarısı yolda veya toplantıda geçiyor. Cevaplanamayan e-postalar ve takip gerektiren işler birikirken, çalışan motivasyonu da düşüyor. Araştırmalar ilk görüşmeler için yüz yüze iletişim kurmayı önerirken, sonraki toplantılarda video konferansların daha verimli olduğunu gösteriyor.


Toplantı saatleri kısalıyor Can İlkhan, kullanılan teknolojilerin toplantı saatleri üzerindeki etkisini şöyle anlatıyor: “Gözlemlerimiz toplantı saatlerinin olumlu yönde kısaldığı ve toplantıların daha verimli gerçekleştiği yönünde. Özellikle daha sık bir araya gelebilme şansı olan ekipler, uzun ve verimsiz toplantılar yapmak yerine gerek duydukları anda konu odaklı ve kısa toplantılar ile bir konuyu veya projeyi değerlendirebiliyorlar.”

Önceki
Sonraki