VRRP Konfigürasyonu

VRRP Konfigürasyonu

Sanal Yönlendirici Yedekleme Protokolünün Konfigürasyonu Nasıl Yapılır?

Bu makale de Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) Sanal Yönlendirici Yedekleme Protokolü’nün konfigürasyonunun nasıl yapıldığını bulabileceksiniz.

Sanal Yönlendirici Yedekleme Protokolü (VRRP), ana yönlendiricinin kullanılamaması durumunda bir LAN ağındaki istemciler için otomatik varsayılan ağ geçidi seçimi için kullanılan bir bilgisayar ağı protokolüdür. Başka bir VRRP yönlendiricisi (Yedekleme), Master rolünü üstlenir; böylece bağlantıyı yedekler.

VRRP yapılandırmak için ihtiyacımız olan;

  1. İki Teltonika Router (VRRP’yi destekleyen)
  2. Routerlar’ı yapılandırmak ve testler yapmak için Ethernet bağlantı noktasına sahip bir uç cihaz (ör. bir PC veya dizüstü bilgisayar)
  3. Switch

Oluşturacağımız örnek topolojiyi aşağıda bulabilirsiniz.

VRRP Konfigürasyonu

Routerlar ve PC aynı ağa bir anahtar aracılığıyla (192.168.1.0/24) bağlıdır. Sistemin amacı, Master’ın arızalanması durumunda Master Router aracılığıyla PC’ye İnternet bağlantısı sağlamaktır.

Aşağıda, Switch içermeyen alternatif topoloji bulunmaktadır. Konfigürasyon her iki durumda da aynıdır. Bununla birlikte, yukarıdaki topoloji herhangi bir arıza durumunda bağlantı yedeği sağlarken, aşağıdaki topoloji yalnızca Master Router’ın bağlantısını kaybederse ancak ağ içinde kullanılabilir durumda kalırsa bağlantıyı yedekler (eğer bağlantı kesilirse bağlantıyı yedeklemez, bu senaryoda Master internet erişimini kaybederse yedekleyemez).

Alternatif Topoloji;

vrrp cluster

Bu bölüm, MASTER ve BACKUP Routerlar için kullanılan yapılandırma parametrelerini sağlar.

Aşağıdaki tablo, MASTER Router için VRRP yapılandırma sayfasının bir ekran görüntüsüdür;

vrrp configuration settings

VRRP yedekleme Router’ının yapılandırması, (VRRP yedekleme Routerlarında daha düşük bir değere sahip olması gereken) Öncelik parametresi dışında aynı olmalıdır.

PC Ayarları;

Şimdi PC’nizde statik bir IP adresi yapılandırması kurmanız gerekecek. Bu örnek için aşağıdaki parametreleri kullanacağız;

IPv4 address: 192.168.1.3
Netmask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.253

Test ve Sorun Giderme;

Yapılandırmanın çalışıp çalışmadığını test etmek için MASTER ROUTER’ın internet bağlantısını sonlandırın (örn. kabloyu veya SIM kartı çıkarın). Her şey yolundaysa, PC bundan kısa bir süre sonra internet bağlantısını yeniden kazanmalıdır.

Daha sonra MASTER Router’ın kablosunu veya sim kartını tekrar aktif edin.

Önceki
Sonraki