TELEFONUN TARİHİ

TELEFONUN TARİHİ

TELEFON NEDİR?

Telefon, iki veya daha fazla kullanıcının doğrudan kolayca duyulamayacak kadar uzakta olduklarında konuşma yapmasına izin veren bir iletişim cihazıdır. Bir telefon, sesi, tipik olarak ve en randımanlı şekilde insan sesini, kablo veya diğer iletişim kanalları yoluyla, sesi alıcı kullanıcıya yeniden üreten başka bir telefona iletilen elektronik sinyallere dönüştürür.

TELEFONUN İCADI

1876’da Alexander Graham Bell, insan sesini ikinci bir cihazda açıkça anlaşılır bir şekilde kopyalayan bir cihaz için Amerika Birleşik Devletleri patenti alan ilk kişi oldu. Bu araç başkaları tarafından daha da geliştirildi ve iş dünyasında, devlet işlerinde ve evlerde hızla vazgeçilmez hale geldi.
İlk telefonlar, bir müşterinin ofis veya evinden başka bir müşterinin bulunduğu yere doğrudan birbirine bağlandı. Birkaç müşteriden devamında pratiklik sağlamayan bu sistemler, manuel olarak hızla çalıştırılan merkezi olarak konumlandırılmış panolarla değiştirildi. Bu santraller kısa sürede birbirine bağlandı ve sonunda otomatikleştirilmiş, dünya çapında halka açık bir anahtarlamalı telefon ağı oluşturdu. Daha fazla hareketlilik için, 20. yüzyılın ortalarında gemilerdeki ve otomobillerdeki mobil istasyonlar arasında iletim için çeşitli radyo sistemleri geliştirildi. Elde tutulan cep telefonları, 1973’ten başlayarak kişisel hizmet için tanıtıldı. Daha sonraki yıllarda, analog hücresel sistemleri,   düşük maliyetli ve daha yüksek kapasiteli dijital ağlara dönüştü.

Dijital telefonlar ve IP üzerinden ses

Bir bilgisayar ağına bağlı IP masaüstü telefon

1947’de transistörün icadı, sonraki birkaç on yılda telefon sistemlerinde ve uzun ve kısa mesafeli iletim ağlarında kullanılan teknolojiyi önemli ölçüde değiştirdi. Elektronik anahtarlama sistemleri için depolanmış program kontrolünün ve MOS tümleşik devrelerinin ve darbe kodu modülasyonu (PCM) gibi yeni iletim teknolojilerinin geliştirilmesiyle telefon, ağın kapasitesini, kalitesini ve maliyetini artıran dijital telefona doğru yavaş yavaş gelişti.

İşletmelere ve tüketicilere veri, ses, video ve faks hizmetleri gibi dijital telefon hizmetlerine erişim sağlayan  Entegre Hizmetler Dijital Ağı (ISDN)  1980’lerde başlatıldı.

Dijital veri iletişim çözümlerinin geliştirilmesi, sesin dijitalleştirilmesini ve bilgisayar ağları ve İnternet üzerinden eş zamanlı veri olarak iletilmesine imkan sağlayarak, İnternet Üzerinden Ses Protokolü (VoIP) olarak da bilinen İnternet Protokolü (IP) telefonu alanını doğurdu. ). VoIP, geleneksel telefon ağ altyapısının yerini hızla alan yıkıcı bir teknoloji olduğunu kanıtladı.

Kablosuz Telefonlar

Bir baz istasyonu ve üzerinde duran bir ahizeden ve pil şarj ünitesinde duran ikinci bir ahizeden oluşan bir telsiz telefon sistemi

Telsiz telefon veya taşınabilir telefon, bir baz istasyonu ünitesinden ve bir veya daha fazla taşınabilir kablosuz ahizeden oluşur. Baz istasyonu bir telefon hattına bağlanır veya IP üzerinden ses (VOIP) ile hizmet sağlar. Ahize, baz istasyonuyla radyo frekansı sinyalleri aracılığıyla iletişim kurar. Bir ahizenin çalışma menzili, genellikle aynı bina içinde veya baz istasyonundan belirli bir uzaklıkla sınırlıdır.

Baz istasyonu

Baz istasyonları, el terminalleriyle çift taraflı, giden ve gelen sinyalleri ve konuşmayı sağlayan bir radyo alıcı-verici içerir. Baz istasyonunda genellikle bir mikrofon, ses yükseltici ve ahize kullanmaya gerek kalmadan eller serbest konuşmalar için bir hoparlör bulunur.

Başta şehirlerde kurulan telefon şebekeleri daha sonra şehirler arası, uluslararası düzeneklere dönüşmüş ve uydular aracılığıyla dünyanın her yerinin birbiriyle iletişimi sağlanmıştır.

Önceki
Sonraki